keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Lasten ja nuorten terveys uhattuna



Luin artikkelin, joka on julkaistu Keskisuomalaisten mielipidepalstalla 28.8.2009, kirjoittanut Touko Aalto. Artikkeli julkaistiin melko epäluotettavalla sivustolla, enkä pidä sitä erityisen hyvänä tietolähteenä terveystiedon kanalta. Toisaalta artikkelissa ei juurikaan esitetty faktoja tai tilastoja, vaan se oli enemmänkin mielipidekirjoitus, joten väärätietoista faktaa kirjoituksessa ei juurikaan ole. Artikkelin kirjoituspäivästä on kulunut jo useampi vuosi, mutta samat puheenaiheet liikkuvat nykypäivänäkin mediassa. Artikkelissa pohditaan nuorten elämäntapavalinnoiden vaikutusta heidän tulevaisuuteensa ja, miten yhteiskunta voi auttaa kansalaisten terveyttä rahoittamalla ennaltaehkäisevää terveystyötä. Artikkeli pyrkii vaikuttamaan nuorten valintoihin, ja tiedottamaan, että valinnoilla on merkitystä monella eri osa-alueella yksilön sekä yhteiskunnan kannalta.

Artikkelin kaksi ensimmäistä kappaletta kertovat, kuinka nuorten valinnoilla on merkitystä tulevaisuudessa. Esimerkiksi se mitä nuorena laitat suuhusi ja kuinka paljon liikut, vaikuttaa suuresti kouluopiskeluun, elämän positiiviseen ajatteluun ja niillä on myös suora vaikutus terveydentilaan jo pienestä pitäen. Myöhemmin niillä on vaikutusta terveydentilaan ja sosiaaliseen asemaan, kertoo lukemani artikkeli. Nuorena koetut elämänhallintaongelmat, kouluvaikeudet tai mahdolliset päihderiippuvuudet tai muut ongelmat ovat verrattavissa jatko-opiskeluihin sekä työmarkkinasijoittumiseen. Myös esimerkiksi ruoka- ja liikuntatottumukset jäävät helposti lapsuus- ja nuoruusiältä ja voivat vaikuttaa ihmisen elämään esimerkiksi ylipainoisuudella.

Kirjoituksessa puhutaan myös nuorten mielenterveysongelmista, ja niiden yleistymisestä ja pahentumisesta. Ongelmat lapsuus- ja nuoruusiässä näkyvät henkilön tulevaisuudessa ”kuin puun vuosirenkaat”, kuten artikkelissa viitattiin. Itse uskon myös henkilökohtaisesti positiivisten tai negatiivisten taustojen näkyvän ihmisten elämässä ja käyttäytymisessä. Jotta nuoren mielenterveys pysyisi kunnossa heidän tulisi olla motivoituneita elämän eri aloilla. Aktiivisuus on erittäin tärkeää ja esimerksi työn saanti tuo elämään sisältöä, kannustaa itsenäisempään ja tapahtumarikkaaseen elämään. Nuorien töissä käyminen vähentää myös syrjäytymistä. Sen takia, myös kappaleessa painotetaan, että nuorisotyöttömyys ja syrjäytyneisyys tarkoittaa enemmänkin terveys- ja syrjäytymisriskin vähentämistä lapsuus- ja nuoruusvuosina.

Artikkeli haluaa myös painottaa, että sosiaali- ja terveyspalveluihin panostamisella on positiivisia vaikutteita nuorten hyvinvoinnissa. Esimerkiksi leikkauksilla on epäsuoria vaikutuksia, kun nuorten ongelmista puhutaan, käykin ilmi että myös perheellä on muitakin ongelmia - kuten vanhemmilla tai sisaruksilla. Myös elinoloja parantamalla on huomattu olevan paljon positiivisia vaikutteita lapsille sekä nuorille. Vaikutteet ovat kestäneet nuorten tulevaisuus ajoille asti, mikä on huomattu terveyden tasa-arvon tasautumisella. Mahdollisuus parantaa terveyttä pitkälle tähtäimelle on olemassa ja se tulisi tehdä mahdollisimman pian! Pitäisi ennakoida tulevia sairauksia ja pyrkiä ennaltaehkäisemään niitä ennen niiden ilmenemistä. Vaikutus olisi pitkäaikaista ja perinpohjaista. Ongelmiin on vain tartuttava mahdollisimman nopeasti!

Anonyymi

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/lasten-ja-nuorten-terveys-uhattuna/827077

1 kommentti:

  1. AIhe on tosiaan ajankohtainen, vaikka tämä mielipidekirjoitus onkin jo muutaman vuoden takaa! Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen, muun muassa, on ollut viime vuoden keskeinen yhteiskunnallinen puheenaihe.

    Mielipidekirjoituksessa tuotiin esiin myös sosioekonomisten terveyserojen teema, joka on ollut esillä kurssimme aikana.

    VastaaPoista