tiistai 14. toukokuuta 2013

Oikeutettu syömishöiriö


Blogiteksti”Metabolinen tuho” on 30-vuotiaan Tiia Willmanin blogista, jossa hän kertoo elämästään ”fitness-helvetissä”. Blogikirjoituksessa kerrotaan kisojen jälkeisestä ajasta, kun kroppa on jo viety aivan äärimmäisyyksiin ja on aika palautua normaaliin, jos se enää edes on mahdollista. Metabolinen eli aineenvaihdunnan tuho yllättää monet fitness-kilpailijat, kun paino lähtee huimaan nousuun, vaikka päivittäiset energiamäärät ovat hyvin pienet ja aerobista liikuntaa hinkataan tunnista toiseen.                                                                                                                        
Tiia Willmanin blogi: In fitness and in health käsittelee elämää fitness-hulluudessa eli ”oikeutetussa syömishäiriössä”. Blogikirjoituksissa kerrotaan asioita, joista ei ääneen uskalleta puhua, mutta suurin osa lajinparissa viettävistä varmasti tietävät. Niin sanottu ”fitness-buumi” on kuitenkin viimeisen vuoden aikana räjähtänyt käsiin ja monet lajin parissa aloittelevat, eivät varmasti tiedosta kaikkia riskejä mitä kilpailemiseen liittyy, varsinkaan pidemmällä aikajaksolla, kun katsotaankin jo ongelmiin, jotka alkavat vasta kilpailemisen jälkeen.
Kirjoituksen tarkoituksena on avata monien ihmisten silmiä ja kertoa oireista, joita metabolinen tuho aiheuttaa. Monet tekstiä lukevat ihmiset saattavat tunnistaa itsensä siitä, jonka jälkeen heillekin mahdollisesti avartuu, että on kuitenkin kyse vakavasta asiasta. 
Itse pidän koko blogia ja sen sisältämiä kirjoituksia luotettavina, sillä Tiia W. kertoo kaiken itse läpikäyneenä ja ongelmat kohdanneena kisaajana.   
Tämän blogin kaltaisia pitäisi olla enemmän, eikä kisaajien, jotka mahdollisesti sairastuvat lajin myötä, kannattaisi sulkeutua kokonaan pois lajin maailmasta, vaan jakaa kokemuksiaan muiden kanssa. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja aineenvaihdunnan hidastuminen ovat kuitenkin valitettavasti hyvin yleisiä fitness-lajissa, mutta niistä puhutaan ja varoitellaan aivan liian vähän. Monille nämä tulevat varmasti uutena vasta, kun sairaus todetaan tai kroppa alkaa oireilemaan sairauksia kohti.
Linnea J.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti